Pilótává válni. A dolgok,- mondják fejben dőlnek el. Ötven éves lettem, mire erre adtam magam (ha korábban kerülök kapcsolatba a repüléssel le sem lehetne verni az égről).

– Ja, a nagy duma! A valóság az, hogy a “Leharcolt oroszlánok”- kal repültem hosszú órákon át egy távoli országba és hallgattam a “sárkányos” történeteket ötven fölött kezdők műrepülő, kényszerleszálló és egyéb lélegzet elállító kalandjairól. Aki látta a filmet, tudja, hogy a “két öreg” korántsem volt leharcolt, mint inkább oroszlán, kalandor.

Szabó Zoltán oktatóm mesélhetne, hogyan is volt az első 10 óra tájékán, a miskolci reptéren, október szeles időszakában a 34-es pálya jobbkör első forduló táján, amikor a kis Cessna 152-es dobált: jujjuj-jajjaj, hűha! Micsoda? Vezetni kell a gépet Károlyom!

Nem jövök többet, hülye vagyok, kell ez nekem! Emelkedjünk, bedöntés, nem csúszik a golyó,- dehogynem, vizipólózik.  Tessék gázt adni, nézd a variót, elegánsan álljunk a magasságra: gáz vissza, bot előre, vízszintes szárny, rádiózzunk, már megint süllyedünk, figyelj a magasságra! Nem jövök, biztos, hogy nem jövök!

Akkor holnap 4 órakor. Na, így dőlnek el a dolgok.

Nem véletlenül mondják: fejben. Az egyedül repülés előtt a feleségem biztatott,- fel vagy te készülve erre? Biztos nem lesz semmi bajod? Kedves, nagyon kedves! Köszi a biztatást!

– Mi van veled Károly? Tegnap tökéletesen ment minden, fel,-leszállás, vészhelyzet, ma meg a semmi? 

– A feleségem biztatott. 

– Miért, szerinted ő repülő pilóta oktató? Az oktatód én vagyok és azt mondom fel vagy készülve, gyerünk.

Másnap ellenőrző, Kapitány Robival. A küszöb előttről induljunk (ketten nem voltunk túl könnyűek  a C-152-esnek) emelkedés, inkább 80-nal. Iskolakör: négyszög legyen inkább, mint a 16-os pálya bal harmadik előtt kissé korrigált ötszög. Robi kiszáll. Zoli oktatóm a rádiónál: kérem a jelentést. Pályára és fel, ívelőlapok zárva, vissza szabályozás megtörtént, 16-os bal kör harmadik előtt le és át és csak dobol a fű finoman, nem leesni, leszállni. 

Mondják az első lépés, mérföldkő: EGYEDÜLREPÜLÉS,- libamáj, kacsamáj. Küzdj meg érte TE is és ne modortalanságként éld meg: itt mindenki tegeződik.